Sanii sunt unul dintre elementele cele mai importante ale frumusetii feminine, simbol al sexualitatii, al maternitatii si zona erogena prin excelenta. De aceea volumul si forma sanilor constituie o preocupare permanenta si primordiala in viata unei femei.
Mamoplastia de reductie(micsorarea sanilor) poate rezolva problemele legate de sanii foarte mari si ptozati, care pot merge de la dureri la nivelul gatului, urechilor, spatelui si iritari ale pielii, la deformari scheletale si probleme de respiratie. Alte probleme, minore dar prezente, sunt dificultatea in procurarea sutienului si in alegerea vestimentatiei. Aceste fenomene se reflecta negativ asupra psihicului femeii, la fel ca in cazul sanilor foarte mici. Micsorarea sanilor se practica din anii ’50, de atunci un numar mare de femei beneficiind de rezultatele acestei interventii.

Ce paciente pot beneficia de mamoplastia de reductie

Mamopexia de reductie se adreseaza femeilor cu sanii foarte mari si „lasati” (ptozati). Nici un exercitiu fizic si nici un tratament medical nu poate rezolva acest handicap.
La consultatia initiala este important sa discutati cu chirurgul despre asteptarile dumneavoastra, fiindca fiecare individ are o viziune diferita in ce priveste marimea, forma sanilor si aspectul cicatricelor. Ar trebui sa discutati unde va fi pozitionata areola si mamelonul si sa fiti sigura ca intelegeti ce cicatrice va rezulta.

Riscurile operatiei de reductie mamara

Nu exista operatie care sa nu implice un risc. Fiind o interventie chirurgicala mare, riscurile trebuie discutate amanuntit cu chirurgul si cu medicul anestezist, inainte de operatie.
In afara riscurilor pe care orice anestezie generala le implica, pot aparea infectii sau hematoame care pot determina aparitia de cicatrice inestetice. Chiar si fara aceste complicatii, operatia lasa cicatrice ce pot fi observate si care sunt permanente. Vindecarea mai grea si cu cicatrice mai late apare de regula la fumatori.
Pot aparea modificari ale sensibilitatii areolei si mamelonului, care foarte rar sunt permanente. Procedura va poate lasa cu sani de dimensiuni usor diferite sau cu areolele pozitionate la nivele diferite. Deoarece procedura sectioneaza multe canale galactofore, in foarte rare situatii este posibila pierderea permanenta a posibilitatii de alaptare.
Mamoplastia de reductie nu este o operatie simpla dar in mod normal este sigura daca este facuta de un chirurg plastician experimentat.

Indicatii preoperatorii

  • inainte de operatie, trebuie efectuata o mamografie sau ecografie mamara;
  • nu mancati si nu beti nimic dupa miezul noptii inaintea operatiei;
  • este interzisa administrarea aspirinei si a medicamentelor ce o contin, cu 2 saptamani inainte de operatie;
  • de regula,operatia trebuie facuta in afara perioadei menstruale;
  • trebuie sa anuntati chirurgul si medicul anestezist daca aveti probleme medicale (tensiune, probleme vasculare, infarct, diabet, probleme pulmonare, probleme cu sangerarea, epilepsie, probleme neurologice, alergii la diverse medicamente);
  • trebuie sa anuntati medicul daca purtati proteze dentare sau lentile de contact;
  • daca fumati, planificati-va sa va lasati cu cel putin 1-2 saptamani inainte de operatie si nu va apucati decat la minimum 2 saptamani dupa operatie;
  • evitati sa va expuneti in exces la soare inainte de operatie;
  • nu urmati o dieta stricta inainte de operatie deoarece aceasta poate intarzia vindecarea;
  • daca raciti sau faceti o infectie de orice fel, operatia trebuie amanata;

Interventia chirurgicala de reductie mamara

Mamopexia de reductie (micsorarea sanilor) se face sub anestezie generala. Dureaza intre 2 si 3 ore, in functie de complexitatea cazului. Exista foarte multe tehnici, cea mai folosita procedura presupune o incizie in forma de ancora,urmarind conturul natural al sanului. Se excizeaza surplusul de tegument, mamelonul si areola fiind mutate mai sus dupa un desen prestabilit. De asemenea, se face decolarea glandei de pe muschiul pectoral, se scoate excesul de tesut glandular si grasime si se fixeaza cu fire neresorbabile in noua pozitie. Se poate asocia lipoaspiratia pentru indepartarea tesutului adipos de la nivelul axilei. Va rezulta o cicatrice circulara in jurul areolei, o cicatrice verticala pana in santul inframamar si o cicatrice in sant. Se lasa un drenaj aspirativ pentru 24 de ore.

Spitalizarea postoperatorie

Spitalizarea este de 1-2 zile, perioada in care se administreaza antibiotic. Pacienta va purta un bandaj elastic peste pansament. In primele zile, sanii vor fi edematiati si durerosi.

Recuperarea postoperatorie

Dupa externare, firele se scot la 12 zile de la operatie, acest lucru putand fi rezolvat fara probleme de medicul de familie al fiecaruia. Este obligatoriu sa purtati un sutien chirurgical timp de 2-3 luni. Pot aparea modificari ale sensibilitatii areolei si mamelonului, care de regula dispar in primele 6 saptamani, fiind foarte rar permanente.
Reluarea lucrului se poate face la maximum o saptamana de la operatie iar sporturile solicitante trebuie evitate pentru o perioada de 1 luna.
Operatia nu va impiedica alaptarea in cadrul unei noi sarcini dar aceasta va influenta negativ asupra cicatricelor si pozitiei sanilor.
In privinta cicatricelor, pana la 6 luni ele se rosesc si se umfla iar dupa 9 luni – 1 an, ele se aplatizeaza si se deschid la culoare. Se recomanda evitarea expunerii la soare timp de 1 an de la operatie, pentru a nu se produce pigmentarea cicatricelor. Noi depunem toate eforturile pentru a face cicatricele cat mai mici posibile si mai greu de sesizat. Totusi, este important sa retineti ca cicatricele de la mastopexie sunt mari si permanente. Din fericire, ele sunt mascate de sutien sau de costumul de baie.

Reductie mamara

Pret Reductie mamara cluj

Dacă ai nevoie de informații mai detaliate

sună-ne acum și unul din medicii noștri te va ajuta

Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptare a politicii de utilizare a cookies si a politicii de prelucrare a datelor personale.

× Cu ce va putem ajuta?